Kod | TTDXZ.NM.04 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Technologii Żywności |
Kierunek studiów | dietetyka |
Forma studiów | Niestacjonarne |
Poziom kształcenia | Drugiego stopnia |
Profil studiów | ogólnoakademicki |
Języki wykładowe | polski |
Limit miejsc | 45 |
Czas trwania | Cztery semestry |
Adres komisji rekrutacyjnej | Zespół Rekrutacyjny Wydziału Technologii Żywności ul. Balicka 122, pok. 1.52 31-120 Kraków rekrutacja.wtz@urk.edu.pl |
Godziny otwarcia sekretariatu | 10:00 do 14:00 |
Adres WWW | https://wtz.urk.edu.pl/ |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Absolwent kierunku dietetyka nabywa kwalifikacje z zakresu żywienia człowieka zdrowego i zagrożonego, bądź dotkniętego chronicznymi chorobami niezakaźnymi. Posiada wiedzę i umiejętności w zakresie profilaktyki zdrowotnej umożliwiające organizowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego, dostosowanego odpowiednio do wieku i stanu fizjologicznego, a także prowadzenie edukacji żywieniowej. Absolwent tego kierunku jest ponadto specjalistą w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności i potraw. Umie organizować produkcję, włącznie z doborem maszyn i urządzeń, a także przeprowadzać kalkulację ekonomiczną. Zna zasady funkcjonowania rynku i rozumie zasady marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka. Potrafi posługiwać się techniką komputerową w planowaniu żywienia różnych grup żywności i ocenie sposobu żywienia oraz stanu odżywienia oraz sterowaniu procesami technologicznymi oraz zarządzaniu przedsiębiorstwem. Jest przygotowany do pracy na stanowiskach dietetyka w zakładach służby zdrowia, żywienia zbiorowego (catering), poradniach dietetycznych, jak również na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności ze szczególnym uwzględnieniem produktów/potraw dietetycznych, ośrodkach leczenia chorób żywieniowo-zależnych, placówkach sportowych oraz w szkolnictwie zawodowym (po uzupełnieniu odpowiedniego wykształcenia pedagogicznego).
WIĘCEJ INFORMACJI
Nabór na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie.
Na I rok zostaną zakwalifikowani kandydaci, którzy uzyskali najwyższe oceny.
Kierunki pokrewne: brak.
Podjęcie studiów II stopnia na tym kierunku, po ukończeniu kierunku innego niż dietetyka będzie możliwe pod warunkiem pozytywnej opinii Prodziekana ds. Dydaktycznych i Studenckich. W celu przeprowadzenia porównania efektów uczenia się i programu studiów, kandydat zobowiązany jest do dostarczenia suplementu w terminie do 14 dni przed zakończeniem procesu rekrutacji do siedziby Zespołu Rekrutacyjnego na Wydziale Technologii Żywności