gastronomia i catering dietetyczny, stacjonarne, I stopnia


W mocy od: 18 maja 2023

Zasady kwalifikacji

Konkurs świadectw dojrzałości (poziom podstawowy lub rozszerzony).

Obliczana jest średnia ważona z języka obcego i jednego przedmiotu zdawanego na maturze, według informacji zamieszczonych w tabeli 1

 

 Tab. 1

Wynik przedmiotowy

Poziom podstawowy lub rozszerzony
jeden przedmiot do wyboru spośród:

Waga wyniku przedmiotowego (N)

W1

biologia, chemia, fizyka z astronomią,  matematyka

4

JO

język obcy: angielski, francuski, hiszpański, łaciński i kultura antyczna, niemiecki, rosyjski, włoski

1

 

 

Wynik postępowania kwalifikacyjnego oblicza się według wzoru:

 

WPK – wynik postępowania kwalifikacyjnego,

W1    – liczba punktów z przedmiotu kierunkowego w części pisemnej egzaminu dojrzałości,

JO     – liczba punktów z języka obcego, w części pisemnej lub ustnej egzaminu dojrzałości,

 N      – waga wyniku przedmiotowego,

 S      – suma wag z każdego przedmiotu branego do przeliczenia WPK,

 T      – bonus punktowy URK zależny od wyników na dyplomie zawodowym lub potwierdzającym kwalifikacje zawodowe w zawodzie nauczanym na poziomie technika, według tabeli 2

 

 Tab. 2

Średnia arytmetyczna wyników z części pisemnej
i części praktycznej na dyplomie

Bonus punktowy

T (punkty URK)

90,1–100,0%

10

80,1–90,0%

8

70,0–80,0%

6

poniżej 70%

0

 

 W kwalifikacji na kierunek gastronomia i catering dietetyczny uwzględniane są zawody technika:

- technik technologii żywności,
- technik żywienia i usług gastronomicznych,
- technik żywienia i gospodarstwa domowego,
- technik przetwórstwa mleczarskiego,
- technik chemik.