Kod | RUWRY.SP.02 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Rolniczo-Ekonomiczny |
Forma studiów | Niestacjonarne |
Poziom kształcenia | Podyplomowe |
Profil studiów | ogólnoakademicki |
Języki wykładowe | polski |
Czas trwania | Dwa semestry |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Program studiów obejmuje 222 godziny dydaktyczne, w tym 156 godzin z zakresu nauk rolniczych oraz 66 godzin z zakresu jakości surowca zielarskiego, jego wykorzystania i jego pozyskiwania ze stanu naturalnego. W programie oprócz wykładów przewidziano ćwiczenia projektowe, laboratoryjne oraz terenowe prowadzone m. in. w ogrodach botanicznych, ogrodach klasztornych, gospodarstwach uprawiających rośliny zielarskie i gospodarstwach ekologicznych.
Kwalifikacje:
Osoby kończące studia podyplomowe posiadają:
- - wiedzę ogólną z dziedziny nauk rolniczych i ekonomiki rolnictwa oraz wiedzę szczegółową z zakresu pozyskiwania surowca zielarskiego, jego wykorzystania oraz oceny jego jakości przez pryzmat składu chemicznego,
- - zdolność krytycznej analizy pozyskanej wiedzy i jej praktycznego wykorzystywania do opisu oraz analizy typowych problemów i obszarów działalności rolniczej związanej z produkcją surowca zielarskiego,
- - kwalifikacje niezbędne do prowadzenia gospodarstwa rolnego produkującego surowiec roślinny w tym surowiec zielarski.
- Studia kończą się przygotowaniem pracy dyplomowej ocenianej przez opiekuna i recenzenta w następstwie czego wydawane jest świadectwo ukończenia studiów podyplomowych, zgodne z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 11 września 2011 r. Dz.U. 196, poz. 1167.
Czas trwania: dwa semestry
Koszt studiów: 4 200 zł (2 100 zł semestr). W cenę wliczone są koszty wszystkich materiałów dydaktycznych oraz koszty wyjazdów na ćwiczenia terenowe.