Kod | TENOY.SP.02 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Technologii Żywności |
Forma studiów | Niestacjonarne |
Poziom kształcenia | Podyplomowe |
Profil studiów | ogólnoakademicki |
Języki wykładowe | polski |
Czas trwania | Dwa semestry |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Celem kształcenia w ramach studiów podyplomowych „Dyplomowany Enolog – technologia winiarska i miodosytnicza” jest przekazanie wiedzy studentom oraz nabycie przez nich umiejętności i kompetencji z technologii żywności, w szczególności technologii winiarskiej, a także podstaw uprawy wybranych owoców wykorzystywanych do produkcji win. Wykłady i ćwiczenia prowadzone będą przez wykładowców Uniwersytetu Rolniczego oraz specjalistów z dziedziny enologii. Program studiów obejmuje następujące moduły:
- biologia i uprawa roślin winiarskich,
- technologia produkcji wina,
- mikrobiologia i biochemia wina,
- analiza sensoryczna wraz z elementami degustacji,
- uwarunkowania prawne, procesy inwestycyjne, projektowanie winiarni i kontrola jakości w winiarni.
Koszt studiów: 5500 PLN, płatne w dwóch ratach (2750 PLN- I semestr i 2750PLN - II semestr)
Warunkiem otworzenia kierunku jest zgłoszenie się minimum 20 kandydatów (maksymalnie przyjmiemy 22 osoby). O przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.