Kod | AZPXZ.SI.07 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki |
Kierunek studiów | zarządzanie i inżynieria produkcji |
Forma studiów | Stacjonarne |
Poziom kształcenia | Pierwszego stopnia |
Profil studiów | ogólnoakademicki |
Języki wykładowe | polski |
Limit miejsc | 75 |
Czas trwania | Siedem semestrów |
Adres komisji rekrutacyjnej | Zespół Rekrutacyjny Wydziału Inżynierii Produkcji i Energetyki ul. Balicka 116B, pok. 101 30-149 Kraków rekrutacja.wipie@urk.edu.pl |
Godziny otwarcia sekretariatu | 10:00 do 14:00 |
Adres WWW | https://wipie.urk.edu.pl/ |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Absolwent studiów inżynierskich na kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji jest przygotowany do wykonywania zadań z zakresu inżynierii produkcji rolno-spożywczej oraz inżynierii przetwórstwa pozażywnościowego surowców biologicznych, w tym: projektowania nowych oraz udoskonalania istniejących procesów i systemów produkcyjnych, planowania, organizowania, sterowania i kontroli procesów, nadzorowania systemów zarządzania, logistyki, zarządzania inwestycjami rzeczowymi, formułowania zadań z zakresu technologii zarządzania, transferu technologii i innowacyjności.
Osoba posiadająca ww. kwalifikację jest przygotowana do pracy w małych, średnich i dużych przedsiębiorstwach z branży spożywczej i rolniczej, zarówno produkcyjnych jak i usługowych. Zdobyta wiedza i umiejetności predysponują absolwenta do pracy na stanowiskach szczebla zarządzania w przedsiebiorstwach specjalizujących się w handlu, produkcji oraz przetwórstwie surowców biologicznych, a także w jednostkach administracji publicznej i instytucjach doradczych realizujących zadania z zakresu obsługi rolnictwa i gospodarki zywnościowej. Absolwent może podjąć pracę jako inżynier, specjalista, kierownik ds.: jakości, planowania produkcji i technologii procesu, optymalizacji, kontroli produkcji itp. Posiadając wiedzę i umiejętności z zakresu inżynierii produkcji oraz nauk ekonomicznych i o zarządzaniu, jest predysponowany zawodowo do pełnienia funkcji na stanowiskach wymagających zarówno specjalistycznych kompetencji z zakresu tematyki technicznej wybranej branży, np. komputerowego modelowania i symulacji procesów produkcyjnych, projektowania i uruchamiania systemów technicznych czy programowania jak i kompetencji miękkich np. działania w zespole, zarządzania zasobami ludzkimi, organizowania harmonogramów pracy.
Absolwent studiów I stopnia może pracować jako inżynier: procesów produkcyjnych, wsparcia produkcji, procesów logistycznych, zapewnienia jakości, procesów biznesowych.
WIĘCEJ INFORMACJI
Konkurs świadectw dojrzałości (poziom podstawowy lub rozszerzony).
Obliczana jest średnia ważona z języka obcego i jednego przedmiotu zdawanego na maturze, według informacji zamieszczonych w tabeli 1
Tab. 1
Wynik przedmiotowy |
Poziom podstawowy lub rozszerzony |
Waga wyniku przedmiotowego (N) |
W1 |
biologia, chemia, fizyka z astronomią, geografia, informatyka, matematyka |
4 |
JO |
język obcy: angielski, francuski, hiszpański, łaciński i kultura antyczna, niemiecki, rosyjski, włoski |
1 |
Wynik postępowania kwalifikacyjnego oblicza się według wzoru:
WPK – wynik postępowania kwalifikacyjnego,
W1 – liczba punktów z przedmiotu kierunkowego w części pisemnej egzaminu dojrzałości,
JO – liczba punktów z języka obcego, w części pisemnej lub ustnej egzaminu dojrzałości,
N – waga wyniku przedmiotowego,
S – suma wag z każdego przedmiotu branego do przeliczenia WPK,
T – bonus punktowy URK zależny od wyników na dyplomie zawodowym lub potwierdzającym kwalifikacje zawodowe w zawodzie nauczanym na poziomie technika, według tabeli 2
Tab. 2
Średnia arytmetyczna wyników z części pisemnej |
Bonus punktowy T (punkty URK) |
90,1–100,0% |
10 |
80,1–90,0% |
8 |
70,0–80,0% |
6 |
poniżej 70% |
0 |
W kwalifikacji na kierunek zarządzanie i inżynieria produkcji uwzględniane są zawody:
- technik logistyk,
- technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki,
- technik mechanik,
- technik informayk.