Kod | OBTSZ.SI.07 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa |
Kierunek studiów | biotechnologia |
Forma studiów | Stacjonarne |
Poziom kształcenia | Pierwszego stopnia |
Profil studiów | ogólnoakademicki |
Języki wykładowe | polski |
Limit miejsc | 75 |
Czas trwania | Siedem semestrów |
Adres komisji rekrutacyjnej | Zespół Rekrutacyjny Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa Al. 29 Listopada 54, pok. D-10 31-425 Kraków rekrutacja.wbio@urk.edu.pl |
Godziny otwarcia sekretariatu | 10:00 do 14:00 |
Adres WWW | https://wbio.urk.edu.pl/ |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Absolwent kierunku biotechnologia z tytułem zawodowym inżynier biotechnolog ma możliwość podjęcia pracy zawodowej w różnych działach produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz przemyśle rolno-spożywczym, farmaceutycznym, w ochronie zdrowia i ochronie środowiska naturalnego. Miejsce pracy stanowią laboratoria analityczne i diagnostyczne, laboratoria mikrobiologiczne, chemiczne, laboratoria diagnostyki medycznej, chemicznej, molekularnej, laboratoria farmaceutyczne i kosmetyczne, zakłady przemysłu spożywczego wykorzystujące procesy fermentacyjne i enzymatyczne, przedsiębiorstwa i instytucje realizujące zadania z zakresu hodowli i doskonalenia roślin i zwierząt, firmy wykonujące analizy genetyczne, molekularne i bioinformatyczne. Ponadto, urzędy administracji samorządowej i państwowej w zakresie zagadnień związanych z biotechnologią.
Konkurs świadectw dojrzałości (poziom podstawowy lub rozszerzony).
Obliczana jest średnia ważona z dwóch przedmiotów zdawanych na maturze, według informacji zamieszczonych w tabeli 1
Tab. 1
Wynik przedmiotowy |
Poziom podstawowy lub rozszerzony |
Waga wyniku przedmiotowego (N) |
W1 |
biologia - poziom rozszerzony |
4 |
W2 |
chemia, matematyka |
4 |
Wynik postępowania kwalifikacyjnego oblicza się według wzoru:
WPK – wynik postępowania kwalifikacyjnego,
W1 i 2 – liczba punktów z przedmiotu kierunkowego w części pisemnej egzaminu dojrzałości,
N – waga wyniku przedmiotowego,
S – suma wag z każdego przedmiotu branego do przeliczenia WPK,