Kod | TBSXZ.SI.07 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Technologii Żywności |
Kierunek studiów | browarnictwo i słodownictwo |
Forma studiów | Stacjonarne |
Poziom kształcenia | Pierwszego stopnia |
Profil studiów | praktyczny |
Języki wykładowe | polski |
Limit miejsc | 60 |
Czas trwania | Siedem semestrów |
Adres komisji rekrutacyjnej | Zespół Rekrutacyjny Wydziału Technologii Żywności ul. Balicka 122, pok. 1.26 31-120 Kraków rekrutacja.wtz@urk.edu.pl |
Godziny otwarcia sekretariatu | 11:00 do 13:00 |
Adres WWW | https://wtz.urk.edu.pl/ |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Absolwent kierunku browarnictwo i słodownictwo posiada wiedzę i umiejętności z zakresu technologii browarniczej i słodowniczej. Jest specjalistą z zakresu projektowania produktów browarniczych, podstaw inżynierii i techniki, kontroli jakości oraz utrzymania higieny w zakładzie produkcyjnym. Jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich (technologa) w zakładach produkujących piwo (w skali rzemieślniczej, regionalnej, jak i przemysłowej) oraz słód i inne surowce browarnicze. Zna zasady funkcjonowania rynku i rozumie zasady marketingu produktów i usług związanych z planowaniem i zarządzaniem produkcją browarniczą oraz dotyczące zagadnień formalno-prawnych w tym segmencie działalności gospodarczej. Absolwent kierunku browarnictwo i słodownictwo ma możliwość zatrudnienia we wszystkich typach browarów, w tym m.in. przemysłowych, regionalnych, rzemieślniczych, restauracyjnych, jak również w zakładach zajmujących się przygotowaniem słodu, enzymów czy innych surowców i dodatków do produkcji browarniczej. Absolwent będzie przygotowany do założenia własnej działalności gospodarczej.
WIĘCEJ INFORMACJI
Konkurs świadectw dojrzałości (poziom podstawowy lub rozszerzony).
Obliczana jest średnia ważona z języka obcego i jednego przedmiotu zdawanego na maturze, według informacji zamieszczonych w tabeli 1
Tab. 1
Wynik przedmiotowy |
Poziom podstawowy lub rozszerzony |
Waga wyniku przedmiotowego (N) |
W1 |
biologia, chemia, fizyka z astronomią, matematyka |
4 |
JO |
język obcy: angielski, francuski, hiszpański, łaciński i kultura antyczna, niemiecki, rosyjski, włoski |
1 |
Wynik postępowania kwalifikacyjnego oblicza się według wzoru:
WPK – wynik postępowania kwalifikacyjnego,
W1 – liczba punktów z przedmiotu kierunkowego w części pisemnej egzaminu dojrzałości,
JO – liczba punktów z języka obcego, w części pisemnej lub ustnej egzaminu dojrzałości,
N – waga wyniku przedmiotowego,
S – suma wag z każdego przedmiotu branego do przeliczenia WPK,
T – bonus punktowy URK zależny od wyników na dyplomie zawodowym lub potwierdzającym kwalifikacje zawodowe w zawodzie nauczanym na poziomie
technika, nie dotyczy kierunku browarnictwo i słodownictwo.