• zaloguj się
  • utwórz konto

Rekrutacja na studia I stopnia i jednolite studia magisterskie

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

dietetyka, stacjonarne, I stopnia

Szczegóły
Kod TTDXZ.SI.07
Jednostka organizacyjna Wydział Technologii Żywności
Kierunek studiów dietetyka
Forma studiów Stacjonarne
Poziom kształcenia Pierwszego stopnia
Profil studiów ogólnoakademicki
Języki wykładowe polski
Limit miejsc 120
Czas trwania Siedem semestrów
Adres komisji rekrutacyjnej Zespół Rekrutacyjny
Wydziału Technologii Żywności
ul. Balicka 122, pok. 1.26
31-120 Kraków
rekrutacja.wtz@urk.edu.pl
Godziny otwarcia sekretariatu 11:00 do 13:00
Adres WWW https://wtz.urk.edu.pl/
Wymagany dokument
  • Matura
  Zadaj pytanie
Obecnie nie trwają zapisy.

Minione tury w tej rekrutacji:
  • Tura 1 (01.06.2023 00:00 – 12.07.2023 23:59)

Absolwent kierunku dietetyka ma wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego bądź dotkniętego chronicznymi chorobami niezakaźnymi. Wykazuje umiejętność planowania racjonalnego żywienia różnych grup ludności, projektowania i przygotowania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet, oceny sposobu żywienia oraz stanu odżywienia. Ponadto ma wiedzę w zakresie profilaktyki leczniczej, umożliwiającej organizowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego, dostosowanego odpowiednio do wieku i stanu zdrowia, a także umie prowadzić edukację żywieniową. Absolwent ma ponadto wiedzę z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności oraz z zakresu  systemów kontroli bezpieczeństwa i jakości produktów  żywnościowych i potraw.  Jest przygotowany do pracy w zakładach żywienia zbiorowego, publicznych i niepublicznych, zakładach opieki zdrowotnej, zakładach dostarczających żywność do szpitali i innych jednostek żywienia zbiorowego (catering), ośrodkach leczenia chorób żywieniowo-zależnych, placówkach sportowych oraz szkolnictwie zawodowym (po uzupełnieniu odpowiedniego wykształcenia pedagogicznego).

WIĘCEJ INFORMACJI


Konkurs świadectw dojrzałości (poziom podstawowy lub rozszerzony).

Obliczana jest średnia ważona z języka obcego i jednego przedmiotu zdawanego na maturze, według informacji zamieszczonych w tabeli 1

 

 Tab. 1

Wynik przedmiotowy

Poziom podstawowy lub rozszerzony
jeden przedmiot do wyboru spośród:

Waga wyniku przedmiotowego (N)

W1

biologia, chemia, fizyka z astronomią,  matematyka

4

JO

język obcy: angielski, francuski, hiszpański, łaciński i kultura antyczna, niemiecki, rosyjski, włoski

1

 

 

Wynik postępowania kwalifikacyjnego oblicza się według wzoru:

 

WPK – wynik postępowania kwalifikacyjnego,

W1    – liczba punktów z przedmiotu kierunkowego w części pisemnej egzaminu dojrzałości,

JO     – liczba punktów z języka obcego, w części pisemnej lub ustnej egzaminu dojrzałości,

 N      – waga wyniku przedmiotowego,

 S      – suma wag z każdego przedmiotu branego do przeliczenia WPK,

 T      – bonus punktowy URK zależny od wyników na dyplomie zawodowym lub potwierdzającym kwalifikacje zawodowe w zawodzie nauczanym na poziomie technika, według tabeli 2

 

 Tab. 2

Średnia arytmetyczna wyników z części pisemnej
i części praktycznej na dyplomie

Bonus punktowy

T (punkty URK)

90,1–100,0%

10

80,1–90,0%

8

70,0–80,0%

6

poniżej 70%

0

 

 W kwalifikacji na kierunek dietetyka uwzględniane są zawody technika:

- technik żywienia i usług gastronomicznych,
- technik żywienia i gospodarstwa domowego,
- technik chemik.