Kod | TTDXZ.SI.07 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Technologii Żywności |
Kierunek studiów | dietetyka |
Forma studiów | Stacjonarne |
Poziom kształcenia | Pierwszego stopnia |
Profil studiów | ogólnoakademicki |
Języki wykładowe | polski |
Limit miejsc | 120 |
Czas trwania | Siedem semestrów |
Adres komisji rekrutacyjnej | Zespół Rekrutacyjny Wydziału Technologii Żywności ul. Balicka 122, pok. 1.26 31-120 Kraków rekrutacja.wtz@urk.edu.pl |
Godziny otwarcia sekretariatu | 11:00 do 13:00 |
Adres WWW | https://wtz.urk.edu.pl/ |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Absolwent kierunku dietetyka ma wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego bądź dotkniętego chronicznymi chorobami niezakaźnymi. Wykazuje umiejętność planowania racjonalnego żywienia różnych grup ludności, projektowania i przygotowania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet, oceny sposobu żywienia oraz stanu odżywienia. Ponadto ma wiedzę w zakresie profilaktyki leczniczej, umożliwiającej organizowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego, dostosowanego odpowiednio do wieku i stanu zdrowia, a także umie prowadzić edukację żywieniową. Absolwent ma ponadto wiedzę z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności oraz z zakresu systemów kontroli bezpieczeństwa i jakości produktów żywnościowych i potraw. Jest przygotowany do pracy w zakładach żywienia zbiorowego, publicznych i niepublicznych, zakładach opieki zdrowotnej, zakładach dostarczających żywność do szpitali i innych jednostek żywienia zbiorowego (catering), ośrodkach leczenia chorób żywieniowo-zależnych, placówkach sportowych oraz szkolnictwie zawodowym (po uzupełnieniu odpowiedniego wykształcenia pedagogicznego).
WIĘCEJ INFORMACJI
Konkurs świadectw dojrzałości (poziom podstawowy lub rozszerzony).
Obliczana jest średnia ważona z języka obcego i jednego przedmiotu zdawanego na maturze, według informacji zamieszczonych w tabeli 1
Tab. 1
Wynik przedmiotowy |
Poziom podstawowy lub rozszerzony |
Waga wyniku przedmiotowego (N) |
W1 |
biologia, chemia, fizyka z astronomią, matematyka |
4 |
JO |
język obcy: angielski, francuski, hiszpański, łaciński i kultura antyczna, niemiecki, rosyjski, włoski |
1 |
Wynik postępowania kwalifikacyjnego oblicza się według wzoru:
WPK – wynik postępowania kwalifikacyjnego,
W1 – liczba punktów z przedmiotu kierunkowego w części pisemnej egzaminu dojrzałości,
JO – liczba punktów z języka obcego, w części pisemnej lub ustnej egzaminu dojrzałości,
N – waga wyniku przedmiotowego,
S – suma wag z każdego przedmiotu branego do przeliczenia WPK,
T – bonus punktowy URK zależny od wyników na dyplomie zawodowym lub potwierdzającym kwalifikacje zawodowe w zawodzie nauczanym na poziomie technika, według tabeli 2
Tab. 2
Średnia arytmetyczna wyników z części pisemnej |
Bonus punktowy T (punkty URK) |
90,1–100,0% |
10 |
80,1–90,0% |
8 |
70,0–80,0% |
6 |
poniżej 70% |
0 |
W kwalifikacji na kierunek dietetyka uwzględniane są zawody technika:
- technik żywienia i usług gastronomicznych,
- technik żywienia i gospodarstwa domowego,
- technik chemik.