Kod | TTZXZ.SI.07 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Technologii Żywności |
Kierunek studiów | technologia żywności i żywienie człowieka |
Forma studiów | Stacjonarne |
Poziom kształcenia | Pierwszego stopnia |
Profil studiów | ogólnoakademicki |
Języki wykładowe | polski |
Limit miejsc | 210 |
Czas trwania | Siedem semestrów |
Adres komisji rekrutacyjnej | Zespół Rekrutacyjny Wydziału Technologii Żywności ul. Balicka 122, pok. 1.26 31-120 Kraków rekrutacja.wtz@urk.edu.pl |
Godziny otwarcia sekretariatu | 11:00 do 13:00 |
Adres WWW | https://wtz.urk.edu.pl/ |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Absolwent kierunku technologia żywności i żywienie człowieka jest przygotowany do pracy m.in. w: przedsiębiorstwach i zakładach przemysłu spożywczego, w tym zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, produkcją, przechowywaniem i dystrybucją żywności oraz żywieniem człowieka. Absolwenci znajdują zatrudnienie jako główni technolodzy w zakładach przemysłowych, pracują w laboratoriach badających jakość żywności, ale też zakładają własne firmy zajmujące się wytwarzaniem lub dystrybucją żywności. Absolwenci mogą też znaleźć zatrudnienie w szkolnictwie zawodowym (po uzupełnieniu odpowiedniego wykształcenia pedagogicznego).
Konkurs świadectw dojrzałości (poziom podstawowy lub rozszerzony).
Obliczana jest średnia ważona z języka obcego i jednego przedmiotu zdawanego na maturze, według informacji zamieszczonych w tabeli 1
Tab. 1
Wynik przedmiotowy |
Poziom podstawowy lub rozszerzony |
Waga wyniku przedmiotowego (N) |
W1 |
biologia, chemia, fizyka z astronomią, matematyka |
4 |
JO |
język obcy: angielski, francuski, hiszpański, łaciński i kultura antyczna, niemiecki, rosyjski, włoski |
1 |
Wynik postępowania kwalifikacyjnego oblicza się według wzoru:
WPK – wynik postępowania kwalifikacyjnego,
W1 – liczba punktów z przedmiotu kierunkowego w części pisemnej egzaminu dojrzałości,
JO – liczba punktów z języka obcego, w części pisemnej lub ustnej egzaminu dojrzałości,
N – waga wyniku przedmiotowego,
S – suma wag z każdego przedmiotu branego do przeliczenia WPK,
T – bonus punktowy URK zależny od wyników na dyplomie zawodowym lub potwierdzającym kwalifikacje zawodowe w zawodzie nauczanym na poziomie technika, według tabeli 2
Tab. 2
Średnia arytmetyczna wyników z części pisemnej |
Bonus punktowy T (punkty URK) |
90,1–100,0% |
10 |
80,1–90,0% |
8 |
70,0–80,0% |
6 |
poniżej 70% |
0 |
W kwalifikacji na kierunek technologia żywności i żywienie człowieka uwzględniane są zawody
- technik technologii żywności,
- technik żywienia i usług gastronomicznych,
- technik żywienia i gospodarstwa domowego,
- technik chemik.