Kod | TGCXZ.SI.07 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Technologii Żywności |
Kierunek studiów | gastronomia i catering dietetyczny |
Forma studiów | Stacjonarne |
Poziom kształcenia | Pierwszego stopnia |
Profil studiów | ogólnoakademicki |
Języki wykładowe | polski |
Limit miejsc | 30 |
Czas trwania | 7 semestrów |
Adres komisji rekrutacyjnej | Zespół Rekrutacyjny Wydziału Technologii Żywności ul. Balicka 122, pok. 1.26 31-120 Kraków rekrutacja.wtz@urk.edu.pl |
Godziny otwarcia sekretariatu | 11:00 do 13:00 |
Adres WWW | https://wtz.urk.edu.pl/ |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe
Absolwent ma wiedzę na temat problemów i wyzwań dotyczących nowoczesnego przetwórstwa żywności i racjonalnego żywienia człowieka, w tym związanych z produkcją potraw bezpiecznych dla konsumenta. Rozumie jaki wpływ na przydatność technologiczną surowców oraz wartość odżywczą gotowych potraw mają przemiany biochemiczne, chemiczne i fizyczne. Wie jak procesy technologiczne, metody utrwalania oraz warunki dystrybucji i przechowywania żywności wpływają na jej jakość, bezpieczeństwo, wartość odżywczą oraz zawartość składników nieodżywczych o właściwościach prozdrowotnych. Absolwent kierunku potrafi dobrać odpowiednie techniki, metody, technologie, materiały i narzędzia w celu rozwiązania określonego problemu związanego z produkcją i przechowywaniem potraw oraz ich jakością i bezpieczeństwem. Potrafi posługiwać się sprzętem i aparaturą stosowanymi w technologii gastronomii oraz przeprowadzić standardowe analizy dotyczące składu chemicznego, jakości mikrobiologicznej i wykonać ocenę cech sensorycznych potrawy. Potrafi projektować receptury potraw, w tym także dla osób z różnymi potrzebami żywieniowymi, i wytwarzać, z zachowaniem zasad dobrej praktyki produkcyjnej, potrawy i dania o określonych cechach i właściwościach dietetycznych.
Po ukończeniu studiów absolwent jest przygotowany do planowania funkcjonowania przedsiębiorstwa gastronomicznego oraz potrafi stosować podstawowe techniki i narzędzia związane z prowadzeniem działalności gospodarczej i budowaniem strategii rozwoju zakładu. Jest przygotowany do pracy w zakładach żywienia zbiorowego, firmach cateringowych czy garmażeryjnych. Absolwent ma także wpojone nawyki ustawicznego dokształcania się, potrafi obsługiwać różne programy komputerowe, zna język obcy oraz posługuje się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów. Jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia.
Możliwość zatrudnienia
Absolwent jest przygotowany do pracy w zakładach żywienia zbiorowego zarówno otwartego, jak i zamkniętego, w firmach cateringowych, jest także przygotowany do otwarcia własnej działalności gospodarczej.
Konkurs świadectw dojrzałości (poziom podstawowy lub rozszerzony).
Obliczana jest średnia ważona z języka obcego i jednego przedmiotu zdawanego na maturze, według informacji zamieszczonych w tabeli 1
Tab. 1
Wynik przedmiotowy |
Poziom podstawowy lub rozszerzony |
Waga wyniku przedmiotowego (N) |
W1 |
biologia, chemia, fizyka z astronomią, matematyka |
4 |
JO |
język obcy: angielski, francuski, hiszpański, łaciński i kultura antyczna, niemiecki, rosyjski, włoski |
1 |
Wynik postępowania kwalifikacyjnego oblicza się według wzoru:
WPK – wynik postępowania kwalifikacyjnego,
W1 – liczba punktów z przedmiotu kierunkowego w części pisemnej egzaminu dojrzałości,
JO – liczba punktów z języka obcego, w części pisemnej lub ustnej egzaminu dojrzałości,
N – waga wyniku przedmiotowego,
S – suma wag z każdego przedmiotu branego do przeliczenia WPK,
T – bonus punktowy URK zależny od wyników na dyplomie zawodowym lub potwierdzającym kwalifikacje zawodowe w zawodzie nauczanym na poziomie technika, według tabeli 2
Tab. 2
Średnia arytmetyczna wyników z części pisemnej |
Bonus punktowy T (punkty URK) |
90,1–100,0% |
10 |
80,1–90,0% |
8 |
70,0–80,0% |
6 |
poniżej 70% |
0 |
W kwalifikacji na kierunek gastronomia i catering dietetyczny uwzględniane są zawody technika:
- technik technologii żywności,
- technik żywienia i usług gastronomicznych,
- technik żywienia i gospodarstwa domowego,
- technik przetwórstwa mleczarskiego,
- technik chemik.